Як вибрати каву, ступінь обжарювання і помел.

Насправді, всього два сорти зерен використовують у промислових масштабах – арабіку і робусту. Саме з цих двох сортів, змішуючи їх у різних пропорціях, і роблять натуральну мелену каву.
Але кавові плантації є в багатьох країнах. З-за різного клімату і складу грунту арабіка з Кенії відрізняється від арабіки з Бразилії. При покупці кави потрібно враховувати, в якій країні він зріс (від цього залежить смак), ступінь обжарювання (вона впливає і на смак, і на фортецю).
З чого починається кави: арабіка і робуста
Арабіка – ніжний і примхливий сорт, який росте тільки в горах, на висоті від 900 до 2100 метрів над рівнем моря. Арабіка воліє вологий тропічний клімат, вимагає родючого грунту і відрізняється вкрай делікатним здоров'ям.
Незважаючи на всі труднощі, арабіку вирощують у багатьох країнах. Кава цього сорту цінується за свій неповторний насичений аромат.
Робуста, другий по популярності сорт кави, не такий ароматний. Але зате в його зернах набагато більше кофеїну, який робить каву таким бадьорим. Робуста росте в долинах і віддає перевагу більш жаркий клімат, ніж арабіка. Вона невибаглива, а урожай можна знімати до 10 раз на рік, тому робуста набагато дешевше.
Для отримання міцного і ароматної кави зерна арабіки і робусти змішують в різних пропорціях.
Крім арабіки і робусти, існує також ліберіка, яка відрізняється низькою якістю і тому практично не використовується для створення кавових сумішей. Ще один маловідомий сорт, ексцельза, рости-то росте, однак господарської цінності не має.
Країни-виробники: як вибрати зернової кави?
Від того, в якій країні визрів кави, залежить його смак і аромат. Складно сказати, кава який «національності» краще – у кожного є свої особливості і в цьому випадку потрібно орієнтуватися тільки на свій смак. Ми розповімо лише про країнах, визнаних лідерами у виробництві кави.
Бразилія Ця країна – лідер з виробництва кави. Гурмани, однак, вважають бразильська кава простуватим – він позбавлений складного букета. Втім, багатьом подобається його гіркоту без характерною кислинки і горіховий аромат. Кращі різновиди бразильської арабіки – Байя і Сантос. Саме вони нерідко стають основою для створення сумішей, призначених для кава-машин.
Венесуела Тут вирощують такі різновиди, як Тіпіка і Бурбон. Кава з Венесуели цінують за легку кислинку і дуже ніжний смак.
Гватемала Гватемала славиться такими різновидами кави, як Бурбон, Тіпіка і Марагоджип. Ця кава має дуже гарну репутацію серед експертів.Гватемальський кави легко дізнатися по характерному смак темного шоколаду з відтінками фруктів і спецій.
Індія Кращий індійський кави чимось схожий на гватемальський – він має такий же насичений смак і букет. Індійський кави трохи віддає гвоздикою, кардамоном і перцем і відрізняється вишуканою кислинкою.
Індонезія В основному в Індонезії вирощують робусту. Проте на острові Ява росте знаменитий яванська кави, який знавці вважають одним з кращих в світі. Найзнаменитіша різновид – Блю Ява. Ця кава має дуже високу щільність, майже сиропную консистенцію і присмак гіркого шоколаду з помірною кислинкою.
Кенія Найкращий кави в Африці вирощують саме тут. Оскільки процес вирощування жорстко контролюється державою, якість кенійського кави залишається стабільно високим. З надзвичайно великих зерен кенійського кава виходить напій з ароматом чорної смородини та винної кислинкою.
Колумбія Колумбійський кава відомий у всьому світі. Його люблять за легкість і ледь помітні фруктові відтінки в букеті.
Коста-Ріка У цій країні вирощуванням кави займаються в основному невеликі фермерські господарства. Якість кави із Коста-Ріки стабільно високо. Місцевий кави відрізняється оригінальним димним ароматом і високою щільністю.
Ефіопія Історики вважають, що саме в цих краях люди вперше почали вирощувати каву. Так що за плечима у ефіопських фермерів – століття історії і традицій. Кави з Ефіопії цінують за терпку кислинку і досить інтенсивний смак, в якому відчуваються відтінки лісових ягід, кориці і спецій.
Натуральна кава: якою повинна бути обсмажування?
Спочатку зерна кави – сіруваті або сіро-зелені, практично позбавлені запаху. Щоб аромат проявився в повній мірі, а зерна придбали коричневий колір, каву обсмажують. Існує кілька ступенів обжарювання. Чим обсмажування світліше, тим більша кількість кофеїну зберігається в зернах. Однак самий насичений смак і аромат дає темна обсмажування.
Легке обсмажування Легка або «скандинавська» обжарювання, застосовується для самих ніжних сортів арабіки. Зерна при такій обжарке набувають світло-коричневий колір, а напій з них виходить легким по консистенції, з високою кислотністю, великою кількістю кофеїну. Легке обсмажування краще всього підходить для заварювання у френч-пресі. Така кава прекрасно бадьорить, тому його рекомендується пити вранці.
Віденська обсмажування Така обсмажування дає більш темний кави. Вона надає кави легку приємну гірчинку і ніжний, але відчутний аромат. Віденська обсмажування особливо популярна в Європі.
Французька обсмажування Как следует из названия, такая степень обжарки пользуется популярностью во Франции. Французская обжарка придает кофе насыщенный аромат, яркий вкус и густоту. А вот кофеина в таком кофе остается не так уж много, поэтому его можно пить после обеда. Многие любители кофе считают французскую обжарку оптимальной.
Итальянская обжарка Самая темная обжарка. Такой кофе отличается очень интенсивным вкусом, жженым послевкусием, насыщенным ароматом и сильной горчинкой. Многим кофе итальянской обжарки кажется «пережженным», однако есть и любители такого жесткого вкуса.
Помол – дело тонкое
Выбирая лучший зерновой кофе, ориентируйтесь на то, как вы будете его молоть. Ответ на вопрос «как правильно молоть» кофе зависит от способа заварки.
Для турки нужен самый мелкий помол, при котором зерна превращаются в пыль. При постепенном нагревании в турке зерна такого помола лучше всего отдают вкус и аромат.
Для фильтрационных кофеварок и кофе-машин больше подходит средний помол.
Если же любите заваривать кофе в кофейнике или френч-прессе, вам нужен кофе крупного помола.
Вооружившись этими знаниями, можно выбрать лучший именно для вас зерновой кофе. А чтобы он оставался таким долго, соблюдайте простые правила хранения этого нежного продукта. Кофе прекрасно впитывает запахи, и так же быстро теряет свой собственный аромат. Поэтому не храните его в открытом пакете. Лучше всего завести специальную стеклянную банку с плотно прилегающей крышкой – там кофе будет надежно защищен от влаги и посторонних запахов.
И покупайте кофе у проверенных, хорошо зарекомендовавших себя продавцов. Только крупные и серьезные компании могут гарантировать высокое качество зернового кофе.
Але кавові плантації є в багатьох країнах. З-за різного клімату і складу грунту арабіка з Кенії відрізняється від арабіки з Бразилії. При покупці кави потрібно враховувати, в якій країні він зріс (від цього залежить смак), ступінь обжарювання (вона впливає і на смак, і на фортецю).
З чого починається кави: арабіка і робуста
Арабіка – ніжний і примхливий сорт, який росте тільки в горах, на висоті від 900 до 2100 метрів над рівнем моря. Арабіка воліє вологий тропічний клімат, вимагає родючого грунту і відрізняється вкрай делікатним здоров'ям.
Незважаючи на всі труднощі, арабіку вирощують у багатьох країнах. Кава цього сорту цінується за свій неповторний насичений аромат.
Робуста, другий по популярності сорт кави, не такий ароматний. Але зате в його зернах набагато більше кофеїну, який робить каву таким бадьорим. Робуста росте в долинах і віддає перевагу більш жаркий клімат, ніж арабіка. Вона невибаглива, а урожай можна знімати до 10 раз на рік, тому робуста набагато дешевше.
Для отримання міцного і ароматної кави зерна арабіки і робусти змішують в різних пропорціях.
Крім арабіки і робусти, існує також ліберіка, яка відрізняється низькою якістю і тому практично не використовується для створення кавових сумішей. Ще один маловідомий сорт, ексцельза, рости-то росте, однак господарської цінності не має.
Країни-виробники: як вибрати зернової кави?
Від того, в якій країні визрів кави, залежить його смак і аромат. Складно сказати, кава який «національності» краще – у кожного є свої особливості і в цьому випадку потрібно орієнтуватися тільки на свій смак. Ми розповімо лише про країнах, визнаних лідерами у виробництві кави.
Бразилія Ця країна – лідер з виробництва кави. Гурмани, однак, вважають бразильська кава простуватим – він позбавлений складного букета. Втім, багатьом подобається його гіркоту без характерною кислинки і горіховий аромат. Кращі різновиди бразильської арабіки – Байя і Сантос. Саме вони нерідко стають основою для створення сумішей, призначених для кава-машин.
Венесуела Тут вирощують такі різновиди, як Тіпіка і Бурбон. Кава з Венесуели цінують за легку кислинку і дуже ніжний смак.
Гватемала Гватемала славиться такими різновидами кави, як Бурбон, Тіпіка і Марагоджип. Ця кава має дуже гарну репутацію серед експертів.Гватемальський кави легко дізнатися по характерному смак темного шоколаду з відтінками фруктів і спецій.
Індія Кращий індійський кави чимось схожий на гватемальський – він має такий же насичений смак і букет. Індійський кави трохи віддає гвоздикою, кардамоном і перцем і відрізняється вишуканою кислинкою.
Індонезія В основному в Індонезії вирощують робусту. Проте на острові Ява росте знаменитий яванська кави, який знавці вважають одним з кращих в світі. Найзнаменитіша різновид – Блю Ява. Ця кава має дуже високу щільність, майже сиропную консистенцію і присмак гіркого шоколаду з помірною кислинкою.
Кенія Найкращий кави в Африці вирощують саме тут. Оскільки процес вирощування жорстко контролюється державою, якість кенійського кави залишається стабільно високим. З надзвичайно великих зерен кенійського кава виходить напій з ароматом чорної смородини та винної кислинкою.
Колумбія Колумбійський кава відомий у всьому світі. Його люблять за легкість і ледь помітні фруктові відтінки в букеті.
Коста-Ріка У цій країні вирощуванням кави займаються в основному невеликі фермерські господарства. Якість кави із Коста-Ріки стабільно високо. Місцевий кави відрізняється оригінальним димним ароматом і високою щільністю.
Ефіопія Історики вважають, що саме в цих краях люди вперше почали вирощувати каву. Так що за плечима у ефіопських фермерів – століття історії і традицій. Кави з Ефіопії цінують за терпку кислинку і досить інтенсивний смак, в якому відчуваються відтінки лісових ягід, кориці і спецій.
Натуральна кава: якою повинна бути обсмажування?
Спочатку зерна кави – сіруваті або сіро-зелені, практично позбавлені запаху. Щоб аромат проявився в повній мірі, а зерна придбали коричневий колір, каву обсмажують. Існує кілька ступенів обжарювання. Чим обсмажування світліше, тим більша кількість кофеїну зберігається в зернах. Однак самий насичений смак і аромат дає темна обсмажування.
Легке обсмажування Легка або «скандинавська» обжарювання, застосовується для самих ніжних сортів арабіки. Зерна при такій обжарке набувають світло-коричневий колір, а напій з них виходить легким по консистенції, з високою кислотністю, великою кількістю кофеїну. Легке обсмажування краще всього підходить для заварювання у френч-пресі. Така кава прекрасно бадьорить, тому його рекомендується пити вранці.
Віденська обсмажування Така обсмажування дає більш темний кави. Вона надає кави легку приємну гірчинку і ніжний, але відчутний аромат. Віденська обсмажування особливо популярна в Європі.
Французька обсмажування Как следует из названия, такая степень обжарки пользуется популярностью во Франции. Французская обжарка придает кофе насыщенный аромат, яркий вкус и густоту. А вот кофеина в таком кофе остается не так уж много, поэтому его можно пить после обеда. Многие любители кофе считают французскую обжарку оптимальной.
Итальянская обжарка Самая темная обжарка. Такой кофе отличается очень интенсивным вкусом, жженым послевкусием, насыщенным ароматом и сильной горчинкой. Многим кофе итальянской обжарки кажется «пережженным», однако есть и любители такого жесткого вкуса.
Помол – дело тонкое
Выбирая лучший зерновой кофе, ориентируйтесь на то, как вы будете его молоть. Ответ на вопрос «как правильно молоть» кофе зависит от способа заварки.
Для турки нужен самый мелкий помол, при котором зерна превращаются в пыль. При постепенном нагревании в турке зерна такого помола лучше всего отдают вкус и аромат.
Для фильтрационных кофеварок и кофе-машин больше подходит средний помол.
Если же любите заваривать кофе в кофейнике или френч-прессе, вам нужен кофе крупного помола.
Вооружившись этими знаниями, можно выбрать лучший именно для вас зерновой кофе. А чтобы он оставался таким долго, соблюдайте простые правила хранения этого нежного продукта. Кофе прекрасно впитывает запахи, и так же быстро теряет свой собственный аромат. Поэтому не храните его в открытом пакете. Лучше всего завести специальную стеклянную банку с плотно прилегающей крышкой – там кофе будет надежно защищен от влаги и посторонних запахов.
И покупайте кофе у проверенных, хорошо зарекомендовавших себя продавцов. Только крупные и серьезные компании могут гарантировать высокое качество зернового кофе.